marți, 13 decembrie 2011

Moartea

Cel mai ingrozitor lucru in privinta mortii este ca trebuie sa o faci singur. 
(I.Yalom -Calaul dragostei)



Dragostea

Dragostea nu este doar o scanteie a pasiunii care se aprinde intre doi oameni; 
exista o infinita diferenta intre a te indragosti si a continua sa iubesti. Mai degraba, dragostea este un mod de a fi, un mod de a-ti darui sentimentele, nu unul de a cadea prada sentimentelor- un mod de a relationa in general, nu un act limitat la o singura persoana.


Izolarea existentiala

Izolarea existentiala se refera la distanta de neintrecut dintre sine si altii- un spatiu gol care exista chiar si in conditiile unor relatii interpersonale de care ne simtim profund multumiti.Omul este despartit nu doar de alte fiinte, ci si de lume, in masura in care sinele constituie propria lume. Izolarea de acest gen trebuie deosebita de celelalte doua tipuri: cea interpersonala si cea intrapersonala. 


Cineva se va simti izolat interpersonal sau insingurat ii lipsesc deprinderile sociale caracterizate prin intimitate. Izolarea intrapersonala are loc in momentul in care sinele este scindat, ca atunci cand disociem starea emotionala de amintirea unui eveniment. Cea mai drastica si mai dramatica forma de scindare, peronalitatea multipla, este relativ rara.
Desi nu exista nici un remediu pentru izolarea existentiala, terapeutii trebuie sa descurajeze falsele solutii. eforturile cuiva de a evada din claustrare ii pot sabota relatiile cu oamenii. Nenumarate prietenii sau casnicii s-au destramat pentru ca in loc sa intre in legatura cu alta persoana si sa-i pese de ea, cineva se foloseste de altcineva ca un scut impotriva singuratatii.
O incercare normala si viguroasa sa d rezolva izolarea existentiala este contopirea- dizolvarea granitelor propriei fiinte si unirea cu o alta. Unul din marile paradoxuri ale vietii este acela ca din constiinta de sine decurge o stare de anxietate. Fuziunea elimina anxietatea intr-o maniera radicala -prin eliminarea constiintei de sine. Persoana care s-a indragostit si a patruns intr-o stare de extatica de contopire cu obiectul dragostei sale nu se mai gandeste la sine, pentru ca stingherul si dilematicul eu (alaturi de angoasa insotitoare a izolarii) se dizolva in noi. Astfel scapam de anxietate, dar ne pierdem pe noi insine.
Acesta este motivul pentru care psihoterapeutilor nu le place sa trateze un pacient care s-a indragostit. Psihoterapia si starea de contopire prin dragoste sunt incompatibile, pentru ca munca terapeutica necesita o constientizare dubitativa a sinelui si o anxietate care, in ultima instanta servesc drept calauza in analiza conflictelor interioare. (Irvin Yalom)

Asumarea responsabilitatii

               Asumarea responsabilitatii il duce pe pacient in anticamera schimbarii, ea nu este totusi sinonima cu schimbarea. Or, schimbarea este intotdeauna adevarata prada pe care-o urmarim, oricat s-ar cazni un terapeut sa flirteze cu revelatia interioara, asumarea responsabilitatii si realizarea de sine.
              Libertatea ne impune nu doar sa purtam raspunderea pentru alegerile facute in viata, ci incuba si ideea ca schimbarea necesita un act de vointa. desi vointa este un concept pe care psihoterapeutii nu-l folosesc decat rareori explicit, aceasta nu inseamna ca nu depunem mari eforturi pentru a influenta vointa unui pacient. Noi, terapeutii, clarificam si interpretam la nesfarsit, presupunand ca intelegerea va duce invariabil la aparitia schimbarii. Dupa ce ani intregi de interpretari n-au reusit sa genereze schimbarea, s-ar putea sa incepem sa facem apel direct la vointa. "mai este nevoie si de efort, sa stii. Trebuie sa incerci .Exista momente in care se impune sa cugeti si sa analizezi, dar vine si o clipa in care trebuie sa actionezi."Iar cand indemnul explicit esueaza, terapeutul se vede obligat sa apeleze la orice mijloc cunoscut prin care o persoana poate s-o influenteze pe alta. Asadar, s-ar putea sa dau sfaturi, sa ma cert, sa devin pisalog, sa momesc, sa incit, sa implor sau pur si simplu sa indur cu stoicism, in speranta ca optica nevrotica de viata a pacientului meu se va prabusi singura la un moment dat, din pura oboseala.
               Prin exercitarea vointei, care este resortul motor al actiunii, are loc exprimarea concreta, prin actele comise, a libertatii noastre. Eu consider ca exercitarea vointei comporta doua etape: dorindu-si ceva, omul initiaza, iar apoi pune in practica prin luarea unei decizii. Unii oameni sunt blocati volitiv, nestiind nici ce simt, nici ce vor. Fara opinii, fara impulsuri, fara inclinatii, ei devin paraziti agatati de dorintele altora. Oamenii de acest fel tind sa fie obositori. Alti pacienti nu sunt in stare sa ia o hotarare. Desi stiu ce anume vor si ce anume trebuie sa faca, ei nu pot sa treaca la fapte, si in loc sa actioneze se zbuciuma la nesfarsit in pragul deciziei.
                Deciziile sunt dificil de luat din multe motive. "Lucrurile mor incet, alternativele se exclud. "Despre primul postulat, moartea, am pomenit deja. Cel de-al doilea,älternativele se exclud", este o cheie importanta pentru a intelege de ce nu este usor sa iei decizii. Decizia presupune invariabil o renuntare: pentru fiecare da trebuie sa existe un nu, fiecare decizie eliminand sau distrugand alte optiuni.

Fericirea suprema

Fericirea suprema in viata este convingerea ca suntem iubiti,
 iubiti pentru noi sau, mai curand, in ciuda noastra.” 
- Victor Hugo


Caldura dintre inimi

Fericirea nu este determinata de nivelul de prosperitate ci de caldura relatiei dintre inimi si de modul in care percepem lumea. Ambele atitudini sunt in puterea noastra. Fiecare din noi este fericit atunci cand decide sa fie fericit si nimeni nu ne poate impiedica.” - Aleksandr Isayevich Solzhenitsyn

Torturat de fericirea altora

 „Nu vei fi nicicand fericit atata timp cat vei fi torturat
 ca cineva este mai fericit decat tine.” – Seneca

Fericirea

Fericirea este placerea care nu se repeta.” – L. N. Tolstoi

Mamelor cu recunostinta !


Ştiai că nu doar zodia in care te-ai născut, ci şi cea a mamei tale iţi influenţează felul de-a fi? Anumite trăsături de caracter ale celei care te-a adus pe lume trec automat şi la tine şi se pare că la mijloc e "mâna" astrelor. Citeşte ca să vezi ce moşteneşti din zodia mamei tale. 

Mama berbec - ocupată şi grăbită (21.03-20.04)

Este mereu activă, ocupată cu treburi urgente. Nu-i place să-şi răsfeţe copiii şi preferă să se joace cu ei în aer liber decât să le cumpere jucării scumpe. Vrea ca fiii şi fiicele ei să aibă succes în carieră. 
Moşteneşti de la ea
: ambiţia de a duce la bun sfârşit totul, pasiunea pentru ordine şi curăţenie. 

Mama taur - o fire ocrotitoare (21.04-21.05)

Va pune pe primul loc pacea familiei şi căldura căminului. Este protectoare şi încearcă să-şi ţină copiii departe de necazuri, chiar şi când aceştia sunt suficient de mari să se descurce singuri. 
Moşteneşti de la ea: 
sentimentul că trebuie să-i protejezi pe cei dragi, indiferent de preţul pe care-l plăteşti pentru asta. 

Mama gemeni - cea mai bună prietenă (22.05-21.06)

Este sociabilă şi foarte plăcută. În relaţia cu copiii ei va pune accentul întotdeauna pe dialog, nu pe autoritate. Nu va încerca niciodată să le impună anumite reguli, dacă nu discută despre ele şi dacă nu află dinainte care sunt dorinţele copiilor ei.
Moşteneşti de la ea:
 uşurinţa de a comunica şi de a-ţi face noi prieteni. 

Mama rac - Ca o cloşcă (22.06-22.07)

Îşi adoră copiii şi îşi petrece tot timpul cu ei, nimic nu contează la fel de mult. Cel mai mic necaz care se abate asupra micuţilor stârneşte în sufletul mamei Rac panică. Va lupta mereu pentru liniştea şi pentru fericirea odraslelor sale. 
Moşteneşti de la ea
: datoria de a fi alături de familie, indiferent de situaţie. 

Mama leu - dură şi ambiţioasă (23.07-22.08)

Copiii ei sunt nişte minuni. E convinsă că sunt speciali şi va ţese visuri mari pentru ei. Fiind ambiţioasă şi exigentă cu sine însăşi, mama Leu le va cere odraslelor ei rezultate excelente în tot ceea ce fac. 
Moşteneşti de la ea: 
ambiţia de a încerca mereu să-ţi depăşeşti limitele, chiar dacă nu reuşeşti întotdeauna. 

Mama fecioară - o inimă fragilă (23.08-22.09)

Face sacrificii, numai să-şi vadă copiii fericiţi. Nu reuşeşte să fie un sprijin moral puternic pentru ei, deoarece nu are încredere în forţele proprii. Îi învaţă, totuşi, să fie drepţi şi cinstiţi. 
Moşteneşti de la ea: 
precauţia cu care iei orice decizie şi tendinţa de a face totul singură, în gospodărie sau la serviciu. 

Mama balanţă - partener echilibrat (23.09-22.10)

Este inteligentă, muncitoare şi independentă. De mici, copiii ei trebuie să înveţe să se descurce singuri, fără prea mare ajutor din partea părinţilor. Îi lasă să-şi aleagă singuri drumul în viaţă, fără să intervină şi să le impună ideile ei. 
Moşteneşti de la ea: 
spiritul paşnic şi răbdarea cu care despici firul în patru. 

Mama scorpion - cel mai bun consilier (23.10-21.11)

Îşi iubeşte familia, dar simte nevoia să controleze totul, să conducă destinele celorlalţi. Va fi un sprijin puternic în adolescenţă, mai ales pentru copiii înzestraţi cu o inteligenţă vie sau cu un talent aparte. 
Moşteneşti de la ea:
 tendinţa de a fi posesiv şi uşurinţa cu care citeşti caracterul persoanelor din jur. 

Mama săgetător - o soră mai mare (22.11-20.12)

Copiii o adoră... Ştie atât de bine să-i distreze şi să inventeze poveşti! Responsabilităţile mai grele din familie îi revin întotdeauna tatălui. Mama Săgetător preferă să se joace cu cei mai mici. 
Moşteneşti de la ea: 
optimismul şi bucuria de a profita până şi de cele mai simple întâmplări în viaţă. 

Mama capricorn - un model în viaţă (21.12-20.01)

Rareori îşi alintă copiii, dar e devotată şi îi iubeşte cu ardoare. Când cumpără ceva pentru ei e în stare să cheltuiască tot salariul ca să le ia tot ce e mai bun. Fiind o fire mai conservatoare, copiii trebuie să-i respecte întru totul sfaturile. 
Moşteneşti de la ea:
 rigoarea în tot ceea ce faci şi ataşamentul faţă de familie. 

Mama vărsător - un spirit îndrăzneţ (21.01-20.02)

Are simţul umorului şi îi învaţă pe copii să fie deschişi, să vorbească despre orice cu ea. Îi îndeamnă pe cei mici să aibă curaj să-şi urmărească visurile. La adolescenţă, îi lasă să se descurce singuri. 
Moşteneşti de la ea:
 curajul de a trece cu capul sus peste momentele dureroase şi îndrăzneala de a face lucruri inedite. 

Mama peşti - sensibilă şi generoasă (21.02-20.03)

Vrea să le ofere micuţilor ei tot ceea ce ea nu a avut vreodată, dar aşteaptă o răsplată pe măsură. Copiii ei trebuie să fie cei mai buni, să câştige premii şi concursuri, iar mai târziu să-şi depăşească părinţii. 
Moşteneşti de la ea
: puterea de muncă, hărnicia şi ambiţia de a-i întrece mereu pe ceilalţi.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...