marți, 13 decembrie 2011

Izolarea existentiala

Izolarea existentiala se refera la distanta de neintrecut dintre sine si altii- un spatiu gol care exista chiar si in conditiile unor relatii interpersonale de care ne simtim profund multumiti.Omul este despartit nu doar de alte fiinte, ci si de lume, in masura in care sinele constituie propria lume. Izolarea de acest gen trebuie deosebita de celelalte doua tipuri: cea interpersonala si cea intrapersonala. 


Cineva se va simti izolat interpersonal sau insingurat ii lipsesc deprinderile sociale caracterizate prin intimitate. Izolarea intrapersonala are loc in momentul in care sinele este scindat, ca atunci cand disociem starea emotionala de amintirea unui eveniment. Cea mai drastica si mai dramatica forma de scindare, peronalitatea multipla, este relativ rara.
Desi nu exista nici un remediu pentru izolarea existentiala, terapeutii trebuie sa descurajeze falsele solutii. eforturile cuiva de a evada din claustrare ii pot sabota relatiile cu oamenii. Nenumarate prietenii sau casnicii s-au destramat pentru ca in loc sa intre in legatura cu alta persoana si sa-i pese de ea, cineva se foloseste de altcineva ca un scut impotriva singuratatii.
O incercare normala si viguroasa sa d rezolva izolarea existentiala este contopirea- dizolvarea granitelor propriei fiinte si unirea cu o alta. Unul din marile paradoxuri ale vietii este acela ca din constiinta de sine decurge o stare de anxietate. Fuziunea elimina anxietatea intr-o maniera radicala -prin eliminarea constiintei de sine. Persoana care s-a indragostit si a patruns intr-o stare de extatica de contopire cu obiectul dragostei sale nu se mai gandeste la sine, pentru ca stingherul si dilematicul eu (alaturi de angoasa insotitoare a izolarii) se dizolva in noi. Astfel scapam de anxietate, dar ne pierdem pe noi insine.
Acesta este motivul pentru care psihoterapeutilor nu le place sa trateze un pacient care s-a indragostit. Psihoterapia si starea de contopire prin dragoste sunt incompatibile, pentru ca munca terapeutica necesita o constientizare dubitativa a sinelui si o anxietate care, in ultima instanta servesc drept calauza in analiza conflictelor interioare. (Irvin Yalom)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...